onsdag den 7. november 2012

Bag murene

Den brasilianske måde at bo på adskiller sig meget fra den måde vi er vandt til i Danmark. I Brasilien er det meget normalt at bo i Condomínios eller "Gated communities", som nok er den betegnelse vi vil bruge for det i Danmark. Ja det siger jo i sig selv meget at vi ikke har et egentlig begreb der kan oversætte det, og det er simpelthen fordi det ikke er en boligform vi ser ret ofte i Danmark. Men at bo i et gated community betyder, at bo i et indhegnet boligområde, der er beskyttet af vagter. Årsagen til at vi ikke har den boligform i Danmark (i hvert fald kun ganske få steder), er jo, heldigvis, fordi vi i Danmark ikke har så megen kriminalitet at det er nødvendigt at bo i beskyttede områder. 
Men det er desværre nødvendigt i Brasilien. I Sorocaba, som er en by på knap 600.000 indbyggere, findes der omkring 1.500 condomínios, hvoraf de 1.100 er vertikale (lejlighedskomplekser), og de 400 er horisontale (villakvartere). Som dansker vil man nok tænke, at disse områder kun er for de ekstremt rige brasilianere, der har råd til at have vagter til at passe på sit boligområde, men sådan forholder det sig ikke. Der findes mange forskellige slags condominios, som varierer fra at være små lejligheder med 1-2 værelser, til at være store villakvarterer med store palævillaer. De boliger der ikke ligger i condominios er også indhegnede, men her er selve grunden så hegnet ind med høje mure eller hegn. I de dyrere kvarterer er der desuden også private vagter, der sidder udenfor husene i døgndrift i små vagtskure.

Vi selv bor i et lille condominio med 25 huse indenfor lukkede mure. Man kommer ind i området via en dobbeltport, som kun kan åbnes af en vagt. Som beboer i området kan man selv åbne den yderste port med en fjernbetjening. Denne fjernbetjening har to knapper, hvoraf den ene åbner porten, og den anden signalerer til et specialteam i São Paulo at du er ved at blive kidnappet. Jeg håber virkelig aldrig at jeg får brug for den knap! Men det giver et hint om hvor slemt det står til med kriminaliteten her i Brasilien.

Indgangen til vores condominium er denne dobbeltport,
der kun kan åbnes af vagten 

Vi har en del venner som bor i Granja Olga, som er et af de større condominios her i Sorocaba. For at give et fornemmelse for hvor stort dette boligområde er, har jeg lavet en sammenligning med den lille landsby, hvor jeg voksede op som barn. Janderup er vel et meget godt eksempel på en typisk dansk villaforstad med skole, lidt erhverv og få indkøbsmuligheder. Jeg vil skyde på at der er omkring 3-400 boliger i Janderup. 
Granja Olga i Sorocaba er i omrids kun lidt større end Janderup, men har til gengæld ca. 1.600 boliger (har jeg hørt - er ikke dokumenteret!) fordelt i tre boligområder Olga I, II og III. Ved den ene indgang til Granja Olga ligger et stort shoppingmall med restauranter, butikker, cafeer mm.. Boligerne i Granja Olga er store, men grundene meget små (ca. 3-400 m2). Der er masser af grønne områder inden for området, med legepladser, tennisbaner o.lign.. Du har altså stort set alt hvad du behøver lige inden for rækkevidde.


At alt er hegnet ind har en utrolig stor betydning for, hvordan du oplever byen. Man ser ikke meget arkitektur, da de fleste bygninger er hegnet ind bag høje mure, så det generelle bybillede ser mere eller mindre sådan ud - desværre!Ingen kommentarer:

Send en kommentar